Elnök: Fóris Ágota

Alelnökök: Papp Eszter, Prószéky Gábor

Titkár: Bölcskei Andrea


Elnök

Fóris Ágota

KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék és TERMIK
foris.agota[at]matt.hu

Fóris Ágota, habil. (2006), PhD (2002), nyelvész. Kutatási területe a magyar és alkalmazott nyelvészet, ezen belül lexikográfia, terminológia és szaknyelvek, a műszaki és tudományos szókincs vizsgálata. A magyar–olasz és az olasz–magyar műszaki-tudományos szótár szerkesztője és szerzője, a Szótár és oktatás, a Hat terminológia lecke, és a Kutatásról nyelvészeknek című könyvek és számos más publikáció szerzője.
A Magyar Nyelv Terminológiai Tanácsa (MaTT) alapító tagja, 2013-tól elnöke, az Európai Terminológiai Társaság (EAFT) alelnöke (2010–2014), a TERMINI tagja. Az MTA Magyar Nyelv a Tudományban Elnöki Bizottság, a Szótári Munkabizottság és az Alkalmazott Nyelvészeti Munkabizottság tagja. A Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete alelnöke (2013-tól). Számos konferencia rendezője, illetve szervező- és programbizottságának tagja. A Magyar Terminológia című folyóirat főszerkesztője (2008–2013). A Terminológia mesterszak létesítésének kezdeményezője és kidolgozója.
A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék egyetemi tanára, a Terminológiai Kutatócsoport (TERMIK) vezetője.

http://www.kre.hu/nyelveszet

Alelnökök

Papp Eszter

LEG Zrt., KRE TERMIK
papp.eszter[at]matt.hu

Prószéky Gábor

PPKE ITK, Morphologic
proszeky.gabor[at]matt.hu

Titkár

Bölcskei Andrea

KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék és TERMIK
bolcskei.andrea[at]matt.hu

Bölcskei Andrea, habil. (2018), PhD (2003), nyelvész. Kutatási területei a névtan, a terminológia, a szabványosítás nyelvészeti vonatkozásainak vizsgálata. A Magyar Nyelv Terminológiai Tanácsa (MaTT) titkára, az Európai Terminológiai Társaság (EAFT) tagja, a Nemzetközi Névtudományi Társaság (ICOS) Terminológiai Munkacsoportjának tagja, az ENSZ Földrajzi Névi Szakértői Csoportja (UNGEGN) exonimákkal, illetve helyneveket érintő terminológiával foglalkozó munkacsoportjainak tagja, a Magyar Nyelvtudományi Társaság választmányi tagja, az MTA Magyar Nyelvészeti Munkabizottságának tagja. Számos publikáció szerzője, nemzetközi és hazai konferenciák rendszeres résztvevője, szervezője. A Magyar Terminológia című folyóirat társszerkesztője (2008–2013).
A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének vezetője, egyetemi docens, a Terminológiai Kutatócsoport (TERMIK) tagja.
http://www.kre.hu/nyelveszet

Close Menu